Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Μπορεί ο νέος σκόπελος της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ να ξεπεράστηκε, ωστόσο η κυβέρνηση βγήκε «λαβωμένη». Και αυτό όχι γιατί έχασε κάποιον βουλευτή από την κοινοβουλευτική της δύναμη, αλλά γιατί αναγκάστηκε να αντικαταστήσει εννέα βουλευτές στο Γ' θερινό Τμήμα της Βουλής για να συγκεντρώσει οριακά μόλις 51 «ναι».
Συγκεκριμένα, η τροπολογία πέρασε με τα «παρών» του ΚΚΕ και των Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού και με έξι αντικαταστάσεις από την πλευρά της ΝΔ και ακόμα 3 από το ΠΑΣΟΚ. Από την Συγγρού αντικαταστήθηκαν οι Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ντόρα Μπακογιάννη , Μισέλ Ασημακοπούλου και η Άννα Καραμανλή.
Στο μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη αντικαταστάθηκε ο Νίκος Σηφουνάκης (είχε προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσει), ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Δημήτρης Σαλτούρος που επικαλέστηκε και αυτός προσωπικούς λόγους. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε την αντικατάστασή του, πάντως όπως υπενθύμιζαν από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και από την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.
Η διαφωνία αυτή των βουλευτών σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μετά την υπερψήφιση που ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να αφήσει ανοιχτό παράθυρο νέων βελτιωτικών κινήσεων στο μέλλον, έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Κύκλοι του Μαξίμου παραδέχονται ότι τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα έχουν επιφέρει πολιτική κόπωση στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πράγμα που είναι λογικό, καθώς συγχρόνως οι βουλευτές εγκαλούνται από την εκλογική τους βάση, ενώ συγχρόνως επιδεικνύουν την απαιτούμενη στιβαρότητα για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Από την άλλη ωστόσο σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή, την ώρα που στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηκώνουν τις αντιπολιτευτικές κορώνες εκτιμώντας ότι η χώρα μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης.