Σε θέση μάχης τα κόμματα για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται από σήμερα τα κόμματα στη Βουλή, με αντικείμενο αντιπαράθεσης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η πολιτική αντιπαράθεση, που ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, οπότε το Β' Θερινό Τμήμα καλείται να το ψηφίσει.

Αύριο, Σάββατο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προσέρχονται προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των άρθρων.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αποτελεσματικότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να προαναγγέλλει συνέχιση και κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων και την αξιωματική αντιπολίτευση να εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Διαβάστε: Χαρδούβελης: Το πολύ ξύλο το έχουμε ήδη φάει   

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, προβλέπει:    

  • Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.

  • Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για φορολογούμενο που έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.

  • Επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.

  • Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και των επικουρικού των ενστόλων

  • Τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού

  • Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων

  • Τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.

  • Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.

  • Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων

  • Καθιερώνεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.