Συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο στο γραφείο του Χαρδούβελη

«Υπάρχουν πιθανότητες να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο», ανέφεραν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με αντικείμενο το επίμαχο πολυνομοσχέδιο-φωτιά για το 1 δισ. ευρώ.    

Στη συνάντηση μετείχαν οι εισηγητές, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Κώστας Καραγκούνης και Κώστας Σκρέκας (από ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας και Κώστας Τριανταφύλλου (από ΠΑΣΟΚ). Επίσης, παρόντες ήταν οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ακόμη και με σημερινή ημερομηνία κατάθεσης, θα απαιτηθεί «απλή σύντμηση», προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, ημερομηνία μέχρι την οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ.  

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις της να το μετατρέψει σε παντιέρα για έναν νέο “ανένδοτο” με αιχμή του δόρατος τους αιγιαλούς.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 διατάξεις, εκτός από τα δύο θέματα του υπουργείου Οικονομικών (κατάργηση ΑΦΜ και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ), θα υπάρχει η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.   Προς το παρόν, δεν έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο οι διατάξεις για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, κλπ. 

 

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

  • Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
  • Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για φορολογούμενο που έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.
  • Επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
  • Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και των επικουρικού των ενστόλων
  • Τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού
  • Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων
  • Τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
  • Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
  • Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων
  • Καθιερώνεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.