Δραγασάκης: Ανύπαρκτη η προγραμματική συζήτηση εντός των κομμάτων

Με την παράδοση των προγραμματικών κειμένων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος, και στο εξής ανοίγεται μια νέα περίοδος, ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής Προγράμματος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Δραγασάκης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, ανέφερε ότι για το έργο της Επιτροπής Προγράμματος εργάστηκαν πάνω από 2.000 στελέχη και μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 700 σε συστηματική βάση.

Όπως παρατήρησε ο Γιάννης Δραγασάκης, κοινό χαρακτηριστικό των συστημικών κομμάτων στην εποχή μας είναι η “κρατικοποίησή” τους. Και σημαντική διάσταση αυτής της κρατικοποίησης είναι, μεταξύ άλλων, και η απώλεια της προγραμματικής αυτονομίας τους. H προγραμματική συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων έχει ατονήσει ή είναι ανύπαρκτη. Βασικό τους στήριγμα δεν είναι οι οργανώσεις και τα μέλη τους, αλλά θέσεις που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικά στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κατ' εξοχήν κόμματα του κράτους, των μνημονίων και του ΕΣΠΑ, είπε.

Η προοπτική της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών κάνει την ανάγκη του προγραμματικού εξοπλισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά επείγουσα, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Προγράμματος έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλει η διαφαινόμενη προοπτική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Επιτροπή Προγράμματος και σε Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί γίνεται μια ορισμένη προκαταρκτική εργασία για θέματα όπως:

- Ο χαρακτήρας της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων, και ειδικά η σχέση των μνημονίων με τη δανειακή σύμβαση.
- Οι περιορισμοί (και οι δυνατότητες αντίστοιχα) που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισής (αξιοποίησής) τους.
- Αξιολόγηση των διαφόρων προτάσεων που διατυπώνονται για τον διακανονισμό του χρέους και συγκεκριμενοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
- Προεργασίες σχετικά με τους διαπραγματευτικούς στόχους που θα έθετε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Εκτιμήσεις εναλλακτικών μακροοικονομικών σεναρίων υπό διαφορετικές εκδοχές διακανονισμού του χρέους κλπ.
- Η νέα φάση των οικονομιών και κοινωνικών εξελίξεων, και ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την οργανωμένη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη των τμημάτων του κόμματος, των ομάδων εργασίας και της επιτροπής προγράμματος. Επίσης, θα είναι προσιτή η πρόσβαση σε επιλεγμένο υλικό σε κάθε Έλληνα πολίτη, ο όποιος θα μπορεί να παίρνει μέρος στη συζήτηση ή να λαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει.