Εσωκομματική διαφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Την προσωπική του διαφωνία με την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εξέφρασε ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Ενώπιον του προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου, και σε αντίθεση με τα όσα είχαν ανακοινώσει ο Δ. Στρατούλης και ο Γ. Πάντζας στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 81 και 82 του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να λύσουν τα συνταγματικής φύσεως προβλήματα που είχε επισημάνει στην απόφασή του για το γήπεδο της ΑΕΚ το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα δε για το άρθρο 82, επεσήμανε πως προβλέπει τη δυνατότητα αποκοπής τμημάτων από πάρκα και άλση σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

“Είναι δυνατόν, με τόσα προβλήματα που έχει η Ανατολική Αττική, να δίνει η Περιφέρεια 20 εκατ. ευρώ για να φτιαχτεί γήπεδο;”, αναρωτήθηκε σχετικά ο κ. Αποστόλου. Παράλληλα, ο βουλευτής υποστήριξε πως η άρση της αναδάσωσης στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, “εκτός κι αν πρόκειται να ακολουθηθεί η διαδικασία τύπου Mall, όπου πλέον, ούτε πρόστιμο δεν μπορούμε να επιβάλλουμε”. Αν θέλει η ΑΕΚ να μπει σε τέτοια διαδικασία, θα ταλαιπωρήσει τον κόσμο της και το πρόσωπο της ομάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου.

“Είχα μείνει με την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στη ρύθμιση”, σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος (ΝΔ). “Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μάλιστα, σχεδόν μας καλέσατε να απολογηθούμε, κοντέψαμε να φάμε και ξύλο, και σήμερα έρχεται άλλη συνιστώσα”, συμπλήρωσε.

“Κύριε πρόεδρε, έχουμε μια πορεία χρόνων στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος”, υπενθύμισε ο Β. Αποστόλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Αυλωνίτου έσπευσε να τονίσει πως ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος εκφράζει προσωπικές του απόψεις. “Έχουμε τοποθετηθεί ως ΣΥΡΙΖΑ, πως μια ιστορική ομάδα όπως η ΑΕΚ, πρέπει να έχει γήπεδο - και προτείνουμε κάποιες βελτιώσεις για τις οποίες θεωρούμε πως έχουμε και τη συμφωνία του κ. Υπουργού”, σημείωσε η βουλευτής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ συμφώνησε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι “προέχει η διασφάλιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού”, προσθέτοντας ωστόσο πως η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι αρμόδια να κρίνει ενδεχόμενες εργατικές παραβάσεις του Σωματείου, να ποινικοποιήσει το Σωματείο ή να αποτελέσει εισαγγελέα της ΑΕΚ.

Όσον αφορά στις παρατηρήσεις του Β. Αποστόλου, ο κ. Αλεξίου υπογράμμισε πως το σχέδιο του 2002 δεν έχει σχέση με το σημερινό, εξηγώντας: “Εκείνο ήταν πολυδαίδαλο σχέδιο με υψηλότερο συντελεστή δόμησης, μεγαλύτερο ύψος, πολυκαταστήματα 100.000 τετραγωνικών, κλειστό υπόγειο, κλειστά προπονητήρια, 4ο και 5ο υπόγειο πάρκινγκ - πράγματα ανέφικτα, ανεδαφικά και καταστροφικά. Εδώ ζητάμε ως ΑΕΚ κάτι που δεν θα προκαλέσει καν αναταραχή στην κοινωνία, στους πολίτες, αλλά αντιθέτως θα δώσει πνοή και στον δήμο”.