Μάχη κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο στις αγορές

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκαλεί η έξοδος στις αγορές. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται το πρωί της Πέμπτης λίγο πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, με το ενδιαφέρον να ξεπερνά ήδη τα 16 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για στημένο έξοδο με βαρύ κόστος.

Όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου το κόστος της σημερινής εξόδου στις αγορές είναι πολλαπλό και δυσβάσταχτο.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η έκδοση πενταετούς ομολόγου 2,5 – 3 δισ. με επιτόκιο περί το 5% γίνεται στο αγγλικό δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι οι "επενδυτές" θα τύχουν εγγυημένου κέρδους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τονίζουν ότι αυτά τα 600 εκατ. ευρώ επιβαρύνουν το χρέος, ενώ οι δανειστές δίνουν χρήματα με επιτόκιο 1,5%. Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου οι επενδυτές δεν μπορούν να βρουν τέτοιο κέρδος σε άλλη χώρα για αυτό και βάζουν τα χρήματα τους στο πενταετές της Ελλάδας. Από το υπουργείο οικονομικών λένε ότι οι αποδόσεις των έντοκων γραμματίων, που εδώ και δύο μήνες υποχωρούν σημαντικά χάρη στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί ήδη από το Φεβρουάριο για επιστροφή στις αγορές, θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

Από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να δώσει πανηγυρικό τόνο στην επιτυχία της εξόδου στις αγορές, η οποία γίνεται μία μόλις μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για σημαντικό βήμα για την αποδέσμευση από τα μνημόνια και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, ενώ κάνουν επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μιζέρια.

«Η επικείμενη έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού είναι... στημένη και ακριβή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Σταθάκης, τόνισαν ότι δανείζονται με 5% , αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.

Απαντώντας ο Σίμος Κεδίκογλου, έκανε λόγο για θλίψη και μιζέρια.