“Μύλος” ο ΣΥΡΙΖΑ

Διχασμένος οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για τις υποψηφιότητες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που επιλέχθηκαν από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε το μέγεθος της κόντρας αφού ενεπλάκη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, και ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της αριστερής πλατφόρμας.

Αιτία της έντασης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν κυρίως η πρόταση της ηγεσίας να είναι υποψήφιος ο Οδυσσέας Βουδούρης για την Πελοπόννησο και δευτερευόντως οι εισηγήσεις για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Μπενέτο στο Νότιο Αιγαίο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Βουδούρης έχει ψηφίσει μνημόνια και προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι "στέλνουμε λάθος μήνυμα στο λαό" με υποψηφιότητες που δεν σηματοδοτούν ανοιχτά τον αντιμνημονιακό αγώνα.

Η κόντρα κορυφώθηκε και για τον τρόπο ψηφοφορίας. Η ηγεσία ζήτησε να γίνει μία ψηφοφορία "πακέτο" και για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και στις 13 περιφέρειες και όχι για κάθε μία χωριστά για να μην καταγραφούν διαφωνίες. Υπήρξε θύελλα αντιδράσεων και για να τις ελέγξει παρενέβη ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που απευθύνθηκε στον κ. Λαφαζάνη ρωτώντας τον εάν θα "δώσουμε την μάχη όλοι μαζί". Ο ηγέτης της αριστερής πλατφόρμας απάντησε πως "αυτό είναι αυτονόητο",.

Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία το εάν θα ψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας ως πακέτο ή θα εγκριθεί μία μία η υποψηφιότητα. Υπερίσχυσε μεν η άποψη της προεδρικής πτέρυγας, με ψήφους 96 υπέρ και 67 κατά, συσχετισμός, που έδειξε ότι η θέση της αριστερής πτέρυγας είχε ευρύτερη απήχηση απ' όσο η γενική επιρροή της στο σώμα.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφέρειες είναι και τυπικά οι εξής:

Αττική, η βουλευτής η βουλευτής κυρία Ρένα Δούρου

Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος κ. Θ. Καρυπίδης.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κ. Μορφίδης.

Ιόνιο ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, υποψήφιος και το 2010, περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.

Πελοπόννησο ο βουλευτής κ. Οδ. Βουδούρης

Νότιο Αιγαίο ο κ. Μπενέτος Σπύρου, δήμαρχος Λειψών

Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος κυρία Αγλαΐα Κυρίτση

Κεντρική Ελλάδα ο βουλευτής κ. Ευ. Αποστόλου

Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας κ. Β. Χατζηλάμπρου

Θεσσαλία η βουλευτής κυρία Ηρώ Διώτη

Κρήτη ο βουλευτής κ. Μ. Κριτσωτάκης

Ηπειρος η βουλευτής κυρία Όλγα Γεροβασίλη