Τι σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση

Αιφνιδιαστική ήταν η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο διδάκτωρ στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Αθηνών, Γιάννης Δρόσος, η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι βέβαια απαραίτητο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

“Πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το 1/5 του συνόλου των βουλευτών. Εφόσον κατατεθεί, η συζήτηση ξεκινάει δύο ημέρες μετά την υποβολή της”, εξηγεί ο κύριος Δρόσος.

Πρακτικά, η συζήτηση της πρότασης μπορεί να ξεκινήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα είτε τη Δευτέρα, είτε ακόμα και το Σάββατο. “Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει αίτημα της κυβέρνησης να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Δηλαδή πρέπει να πουν 'όχι' στην κυβέρνηση οι 151 βουλευτές  - υπερψηφίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”, διευκρινίζει ο καθηγητής.

Όπως επισημαίνει πρέπει να την υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιο από τα κόμματα της κυβέρνησης. Δηλαδή, 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ.

“Ακόμα και αν υπερψηφιστεί η πρόταση και πέσει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εκλογές. Ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Αρχικά δίνεται εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο οποίος παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός (στην περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς), σε μία προσπάθεια να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές διορίζεται πρωθυπουργός, ο δικαστής ανωτάτου δικαστηρίου - περίπτωση Πικραμένου, ο οποίος οδηγεί τη χώρα σε εκλογές”.

Πάντως, και όπως υποστηρίζει ο κύριος Δρόσος, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτικό θέμα, το οποίο δεν πρόκειται να οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα και στην πτώση της κυβέρνησης.  

Διαβάστε επίσης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ