Αίρεται η ασυλία 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ευστάθιου Μπούκουρα, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Ηλία Παναγιώταρου, Ηλία Κασιδιάρη και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Η ψηφοφορία άρχισε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα για τον Ηλία Παναγιώταρο από τους 247 βουλευτές που ψήφισαν, οι 246 ψήφισαν υπέρ της άρσης και ένας παρών.

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, υπέρ της άρσης ψήφισαν 246 βουλευτές και ένας λευκό.

Για την υπόθεση του Ηλία Κασιδιάρη ψήφισαν 247 βουλευτές υπέρ.

Για τους βουλευτές Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα που το αίτημα των εισαγγελικών αρχών αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υπέρ ψήφισαν 246 βουλευτές και βρέθηκε ένα άκυρο.

Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.

"Παρών" στην υπόθεση Παναγιώταρου ψήφισε ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άκυρο ήταν το ψηφοδέλτιο του κ. Νικολόπουλου, στην υπόθεση των τριών για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ "λευκό" έριξε στην κάλπη για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Νωρίτερα οι κ.κ. Παναγιώταρος και Κασιδιάρης μίλησαν για σκευωρία σε βάρος τους, με τον δεύτερο να ενημερώνει το Σώμα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσει την κατάλυση του πολιτεύματος που επιχειρείται με τις διώξεις σε βάρος της ΧΑ.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η άρση ασυλίας ζητείται προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προκειμένου να κληθούν σε απολογία οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος, Ε. Μπούκουρας και Γ. Γερμενής. Για τους άλλους τρεις βουλευτές έχει ζητηθεί άρση ασυλίας για παλαιότερες υποθέσεις (επεισόδια έξω από το Χυτήριο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο της Κρήτης και για παράνομη κατοχή ραδιοσυχνότητας).

Για τους τρεις πρώτους, το αίτημα των εισαγγελικών αρχών αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ενώ για τους υπόλοιπους τρεις βουλευτές αφορά αδικήματα σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα επεισόδιο έξω από το «Χυτήριο».

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

Στους βουλευτές διανεμήθηκε ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των βουλευτών, για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας τους και δίπλα, οι βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι», ή «παρών». Διανεμήθηκε επίσης και «λευκό» ψηφοδέλτιο.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, αλλά δεν ήταν μυστική, καθώς τα ψηφοδέλτια παραδίδονταν από τους βουλευτές στη γραμματεία και δεν χρησιμοποιήθηκε κάλπη.

 

Η ψήφος Νικολόπουλου και η εξήγησή της

Ο ανεξάρτητος βουλευτής θα ήθελε να ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας μόνο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά το ψηφοδέλτιο ήταν ενιαίο αυτό των Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα και δεν του έδωσε τη δυνατότητα να καταψηφίσει επιλεκτικά.

"Την ώρα που τον άκουγα να μιλάει για την κόρη του που θα γεννηθεί σε λίγες ημέρες, έφερα μπροστά μου τα τέσσερα πιτσιρίκια μου" είπε και συμπλήρωσε πως από τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Ηλιόπουλος διέγνωσε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την δίωξή του.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος εξήγησε για το "παρών" στο αίτημα άρσης ασυλίας του Ηλία Παναγιώταρου, ότι διαφωνεί με την ασάφεια με την οποία οι δικαστικές αρχές περιγράφουν τα αδικήματα -όπως και στην υπόθεση που αφορά τον κ. Παναγιώταρο- και ζήτησαν άρση της ασυλίας για το αδίκημα της στάσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης για το "λευκό" που έριξε στην κάλπη για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, είπε ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνεται δεν είναι αδίκημα για να διωχθεί για βία.