Υπουργικό με…. διάγγελμα για αξιολόγηση, προσφυγικό και αγρότες

 Με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, συνεδριάζει στις 10:30 το υπουργικό συμβούλιο.

 
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για όλα τα κρίσιμα θέματα -ασφαλιστικό, αγροτικό, διαπραγμάτευση, προσφυγικό- και να υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά τη βούληση της κυβέρνησης, να προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
 
Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη βούλησή της για τη διεξαγωγή γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με τους αγρότες για τις βέλτιστες λύσεις, σημειώνοντας όμως ότι ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να εκκινεί από μηδενική βάση.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα και για το προσφυγικό, την ώρα που η Άγκυρα με μοχλό πίεσης της Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί με πρόσχημα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διάσωση και αποτροπή των διακινητών, να εγείρει εθνικά ζητήματα, ικανοποιώντας ουσιαστικά την πάγια ατζέντα της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει πως η συνδομή του ΝΑΤΟ μπορεί να αφορά μόνο τα τουρικά χωρικά ύδατα, επαναβεβειώνοντας πως τα hot spots θα είναι έτοιμα εντός προθεσμίας και ζητώντας από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την μετεγκατάσταση προσφύγων και να πιέσει την Άγκυρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την ανάσχεση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τέλος, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, τόσο για το νομοσχέδιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τη Δημόσια Διοίκηση όσο και του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, μέρος του οποίου με τη συμφωνία των πιστωτών, μετά και την επεισοδιακή απόσυρσή του πριν από σχεδόν έναν μήνα, επανέρχεται στη Βουλή προς ψήφιση. Την Τετάρτη εξάλλου εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», που περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που άπτονται στον χώρο της Υγείας.