Στη Βουλή η δικογραφία κατά του Βαρουφάκη – Δεν αφορά το Plan B

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο η δικογραφία που σχηματίστηκε σχετικά με το Paln B του Γιάνη Βαρουφάκη, με τυπική αναφορά στον τέως υπουργό.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τη μηνυτήρια αναφορά Γκλέτσου και τη μηνυτήρια αναφορά δικηγόρου. Με τις δύο αναφορές ζητείται η παραπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας.

Το έγγραφο: 

"Προς

Την Κα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

δια

του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Σας διαβιβάζουμε, από υπηρεσιακή υποχρέωση, τις α) με αριθμό πρωτ. 3328/21-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Απόστολου Γκλέτσου του Ευσταθίου, Δημάρχου Στυλίδας και Προέδρου του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Τελεία», κατοίκου Στυλίδας, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν είκοσι έξι (26) εγγράφων, β) με αριθμό πρωτ. 3348/22-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν έξι (6) εγγράφων, κατά του κ. Ιωάννη (Γιάνη) Βαρουφάκη του Γεωργίου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, σύμφωνα με τα άρθρα 86 του Συντάγματος και 1, 4 του Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη Υπουργών», λόγω αρμοδιότητάς σας. 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ευτέρπη Κουτζαμάνη"

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα για το Plan B,  για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα ευρεία και πολύωρη σύσκεψη, όπου εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι δυνατότητες παρέμβασης της Δικαιοσύνης. Η εισαγγελέας, κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι αναφορές και το επίμαχο δημοσίευμα της «Καθημερινής» πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή, καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν σε πράξεις η παραλείψεις πολιτικών προσώπων, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όμως για τα μη πολιτικά πρόσωπα που τυχόν έχουν ανάμειξη στο λεγόμενο Plan B, δεν αποκλείεται οι δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα.

Την ίδια ώρα, με άρθρο του στους «Financial Times», o πρώην υπουργός Οικονομικών υπερασπίζεται το "Σχέδιο Β" λέγοντας ότι στόχος του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν η εκκαθάριση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ωστόσο, δεν αναφέρεται καθόλου στο ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε και στο οποίο ακούγεται να λέει πως αυτοί οι λογαριασμοί θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε δραχμές.

Kατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους, καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά, διέταξε χθες και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.