Συμφωνία: Τα πρώτα σκληρά μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή

Το πρώτο πακέτο με τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ως όρους για το τρίτο πακέτο στήριξης, κατατίθενται σήμερα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο. Τα μέτρα αυτά είναι προαπαιτούμενα και οι δανειστές έχουν απαιτήσει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή:

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) - Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

- Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

- Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

- Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες , τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

- Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.