Η πιο μεγάλη ώρα στη Ρίγα: Σκληρό τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ

Σε αυτό έχουν όλοι συμφωνήσει: θέλουν συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου. Δεν υπάρχουν και περιθώρια εξάλλου. Η 5η Ιουνίου μπορεί να αποδειχτεί η μέρα του "ξαφνικού θανάτου" αφού παρατάσεις και... πέναλτι τέλος για την Ελλάδα που δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τη δόση των 1,2 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το διήμερο που περιμένει την κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή είναι καυτό ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο Γιούνκερ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο παρά τις διαψεύσεις από διάφορες πλευρές. Πέραν του σχεδίου Γιούνκερ, το θέμα του ΦΠΑ παραμένει στο επίκεντρο ως αγεφύρωτη διαφωνία.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αποφασιστικότητα της για μια ενιαία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Το ίδιο επιθυμούν - όπως είπαν χθες- και οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, Μέρκελ και Ολάντ.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εξακολουθεί να... βρυχάται κατά της Ελλάδας.

Το πρόβλημα όμως και οι διαφωνίες δεν είναι στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και του πρώτου κόμματος της συγκυβέρνησης. Συνιστώτες του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά διατεθειμένες δείχνουν να δεχτούν μια συμφωνία, ειδικά όταν αυτή θα περιέχει σημαντικές υποχωρήσεις και πιθανόν και νέα σκληρά μέτρα.