Σαμαράς: Κανείς δεν τους έχει δώσει εντολή να γυρίσουμε στη δραχμή

Την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μία συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μίας καταστροφικής εξόδου από το ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκπομπή Online του Mega.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, επί πρωθυπουργίας του κανείς δεν ανησυχούσε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή για την καταβολή μισθών και συντάξεων, όπως συμβαίνει σήμερα, και αναφέρθηκε ειδικά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για “κενό” 400 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμές μισθών και συντάξεων. Όπως σχολίασε, οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με δημόσια ομολογία πως υπάρχει πρόβλημα καταβολής τους, και επεσήμανε πως με τέτοιες δηλώσεις δίνεται η εντύπωση πως η Ελλάδα “συνορεύει με τη χρεοκοπία”, μία εντύπωση που είναι καταστροφική για την οικονομία της χώρας, αφού κανείς δε θέλει να επενδύσει σε μία χώρα που απειλείται με χρεοκοπία.

“Κανείς δεν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να γυρίσουμε στη δραχμή”, ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός, που υποστήριξε πως η δική του κυβέρνηση έδωσε μάχη με την τρόικα για να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και είχε δεχθεί μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία μάλιστα ανέφερε πως είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πάντως πως δεν επιθυμεί νέες εκλογές, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέσπευδε την καταστροφή της χώρας, ενώ σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση, αν αλλάξει στάση και “συμμορφωθεί με την πραγματικότητα”, μπορεί να δώσει μία άλλη προοπτική για τον τόπο, που με τα σημερινά δεδομένα οδηγείται αναπόφευκτα σε τρίτο μνημόνιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε εξάλλου κριτική στην κυβέρνηση και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ξηρού, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει την χώρα στην διαπραγμάτευση. Σχολίασε ακόμα πως και μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνσηης επικρατεί σύγχυση όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για "αλαλούμ".

Υπογράμμισε ακόμα πως ο ίδιος είναι ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων και παραδέχθηκε πως η μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας πως ήταν λάθος του το ότι δεν εξήγησε πως οι φόροι ήταν προσωρινοί.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτοντας πως μία μέρα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είχε λάβει την αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη.