Αφιέρωμα news.gr: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους “300” της Βουλής

Δημοσιογραφική έρευνα - επιμέλεια: Γιώργος Λαμπίρης

Επιμέλεια γραφικών: Θανάσης Βιρβίλης, Βασίλης Μουαμελετζής

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο επικεφαλής του νεόκοπου Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ζήτησε από "υποστηρικτή" της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τον ρώτησε για τα "συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το κόμμα του", να του προσκομίσει τα ένσημα του Αλέξη Τσίπρα! Είναι φανερό ότι η προσωπική και επαγγελματική διαδρομή των εκπροσώπων του λαού στο κοινοβούλιο αποκτά πλέον στο νέο και άστατο πολιτικό τοπίο μεγάλη επικαιρότητα.

Το news.gr, με αφορμή αυτό το γεγονός, σας παραθέτει μετά από έρευνα που πραγματοποίησε,  το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό παρελθόν των βουλευτών, τις πολιτικές και οικογενειακές τους καταβολές, την συνδικαλιστική και κοινωνική τους δράση, τη συνέπειά τους ή όχι σε ένα κόμμα και πολλά ακόμα στο αφιέρωμα που ακολουθεί. 

Έτσι, κάνοντας μία μικρή βόλτα στα έδρανα του Κοινοβουλίου, προσπαθήσαμε να πληροφορηθούμε και να σας πληροφορήσουμε για το προφίλ των Ελλήνων βουλευτών.

Δεν είναι άλλωστε κάτι καινούργιο, ότι πολλοί από εμάς ψηφίζουν χωρίς αυστηρό κριτήριο επιλογής τους εκπροσώπους μας. Ο αναλυτικός οδηγός του news.gr, θα μπορέσει να σας κατατοπίσει λίγο καλύτερα, αναφορικά με όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για όσους αποφασίζουν για εμάς. 

  • Βουλευτές κατά επαγγέλματα

Στην πρώτη κατηγορία, χωρίσαμε τους '300' της Βουλής σε βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Οι πολυπληθέστεροι όλων ήταν οι δικηγόροι, 50 στο σύνολο, ακολούθησαν οι γιατροί (30), οι μηχανικοί (24), οι δημοσιογράφοι (22) και ακολουθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο μοναδικός κοινωνιολόγος του Κοινοβουλίου. Πάντως, οι μοναδικοί μουσικοί μεταξύ των τριακοσίων, πολιτεύονται με τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για τους Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, οι οποίοι έκαναν κατά το παρελθόν καριέρα στο πεντάγραμμο ως τραγουδιστής ο πρώτος και ως μπασίστας σε συγκρότημα ο δεύτερος . Φυσικά τα άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της μουσικής, καθώς στα έδρανα βρίσκεται και μία εικαστικός, η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική εργατική τάξη έχει επίσης τον εκπρόσωπό της, το Νίκο Μωραΐτη του Κ.Κ.Ε., ο οποίος είναι οικοδόμος στο επάγγελμα.

Άνθρωποι του θεάματος (Γερασιμίδου, Χαϊκάλης, Γκερέκου, Πάντζας, Κυρίτσης, Κανελλοπούλου), του πνεύματος (Τατσόπουλος), της πασαρέλας ( Έλενα Κουντουρά), αλλά και μέλη εφοπλιστικών οικογενειών (Γεωργία Μαρτίνου) συμπληρώνουν την εικόνα της νομοθετικής και εκτελεστικής μας εξουσίας.

Δείτε αναλυτικά:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιχειρηματίες

Η κατηγορία που ακολουθεί παρουσιάζει ορισμένους εκπροσώπους μας, οι οποίοι πριν τους απορροφήσει η πολιτική, ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις. Εικοσιεννέα άτομα, μεταξύ τους η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία κληρονόμησε ξενοδοχείο στην Κρήτη από τον πατέρα της, η Ελένη Ζαρούλια, η οποία διατηρεί ξενοδοχείο ημιδιαμονής στο κέντρο της Αθήνας, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (εμπόριο ζωοτροφών), Γιάννης Τραγάκης (γραφείο τεχνικών μελετών) και αρκετοί ακόμη. Ο Θάνος Μωραϊτης – ένα ακόμα παράδειγμα επιχειρηματία – ασχολήθηκε με τον τομέα της διαφήμισης, διατηρώντας διαφημιστική εταιρεία. 

Δείτε αναλυτικά:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 

  • Συνδικαλιστική - κοινωνική δράση

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η συνδικαλιστική δράση αποτελεί συχνά το όχημα για την είσοδο στην πολιτική ζωή. Στη συνέχεια θα δείτε 106 βουλευτές με συνδικαλιστική – κυρίως – αλλά και κοινωνική δράση. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το 30% των βουλευτών ασχολήθηκαν ενεργά με το συνδικαλισμό. 

Δείτε αναλυτικά:

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

 

  • Περιφέρεια εκλογής

Οι περισσότεροι εκπρόσωποί μας εκλέγονται μακριά από τα στενά όρια της πρωτεύουσας. Τα 2/3 των Ελλήνων βουλευτών εκλέγονται στην επαρχία, ενώ μόλις οι 85 από τους 300 εκλέγονται στην Αττική και οι υπόλοιποι 11 είναι βουλευτές Επικρατείας.

3)Περιφέρεια εκλογής

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ: 204

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Αττικής: 85

Επικρατείας: 11

 

  • Σπουδές

Ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία είναι οι σπουδές. Ορισμένοι εκ των τριακοσίων έφτασαν στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, εκπονώντας διδακτορική διατριβή. Παράλληλα όμως, δεν λείπουν κι εκείνοι, οι οποίοι προτίμησαν να αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους μακριά από αμφιθέατρα πανεπιστημίων και πολυσέλιδα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Ανάμεσα στους διδάκτορες αναφέρουμε ενδεικτικά τον Απόστολο Αλεξόπουλο, τη Διονυσία Αυγερινοπούλου (Ν.Δ.), το Γιάννη Ανδριανό (Ν.Δ.), τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (Ν.Δ.), τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ΠΑΣΟΚ), τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον Κώστα Κατσαφάδο (Ν.Δ.), το Γιάννη Πανούση (ΔΗΜΑΡ). Κάτοχοι διδακτορικού είναι επίσης ο Στάθης Κωνσταντινίδης (Ν.Δ.), ο Χρίστος Δήμας (Ν.Δ.), ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (Ν.Δ.), ο Ανδρέας Λοβέρδος (ανεξάρτητος), ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), ο Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ.), η Μαρία Ρεπούση, ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ν.Δ) και η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ).

Τους περισσότερους βουλευτές χωρίς πτυχίο ανώτατης σχολής διαθέτει η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πολυπληθέστερη των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν φαίνεται να έχουν καθίσει – με βάση το βιογραφικό τους – στα φοιτητικά έδρανα είναι οι Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), η Ελένη Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή), ο Πέτρος Κατσώτης (Κ.Κ.Ε.), ο Μανώλης Κόνσολας (Ν.Δ.), ο Γιάννης Λαγός (Χρυσή Αυγή), ο Ανδρέας Μαρίνος (Ν.Δ.), ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή). Επιπλέον οι Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης (Χρυσή Αυγή), η Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ), οι Στάθης Μπούκουρας και Ηλίας Παναγιώταρος, η Ασημίνα Σκόνδρα (Ν.Δ.) και οι Γιάννης Σταθάς (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Τσουμάνης (Ν.Δ.) και Σπύρος Χαλβατζής (Κ.Κ.Ε.). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος, ενώ μπήκε στο Πανεπιστήμιο δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. 

Δείτε αναλυτικά:

ΣΠΟΥΔΕΣ

 

  • Επαγγελματική σταδιοδρομία (προ πολιτικής)

Αρκετοί βουλευτές, έχουν κατά καιρούς δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι η καριέρα τους είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την πολιτική. Τα...εξωκοινοβουλευτικά ένσημα είναι απαραίτητα, για τη συμπλήρωση του βιογραφικού ενός πολιτικού και γεγονός, το οποίο πολλάκις μας έχει απασχολήσει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αν και εργάστηκε σε ελληνοαμερικανικό εστιατόριο κατά τα φοιτητικά του χρόνια, δεν εμφανίζεται να έχει εργαστεί κάπου αλλού πριν την είσοδό του στην πολιτική. Δύο, επίσης πρώην πρωθυπουργοί, οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχουν να λένε ότι η πολιτική ήταν εκείνη, που τους κέρδισε εξ ολοκλήρου.

Επίσης, 22 βουλευτές που επέλεξαν – με βάση το βιογραφικό τους - να ασχοληθούν επαγγελματικά μόνο με την πολιτική είναι οι: Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Κωστής Δερμιτζάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραμανλής (Ν.Δ), Γιώργος Καρασμάνης (Ν.Δ.), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (Ν.Δ.), Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή), Νίκος Μιχαλάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ντόρα Μπακογιάννη (Ν.Δ.), Βαγγέλης Μπασιάκος (Ν.Δ.), Τάσος Νεράντζης (Ν.Δ.), Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Παφίλης (Κ.Κ.Ε.), Κώστας Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ.), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωστής Χατζηδάκης (Ν.Δ.) και Αντώνης Σαμαράς (Ν.Δ.).

Χαρακτηριστικό πάντως, είναι το παράδειγμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σταθά, ο οποίος πριν την είσοδό του στον πολιτικό στίβο εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος εργάστηκε για ένα διάστημα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Δείτε αναλυτικά:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

  • Μακροβιότεροι βουλευτές

Στη συνέχεια ακολουθούν οι...αγαπημένοι των Ελλήνων πολιτών. Και λέμε οι αγαπημένοι, είτε διότι εκλέγονται με συνέπεια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, είτε επειδή – όπως ο Μανώλης Γλέζος που εκλέγεται από το 1951 – συνεχίζουν να είναι οι εκλεκτοί του ελληνικού λαού για πολλά χρόνια τώρα.

Μοναδικό φαινόμενο συνέπειας αποτελεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος εκλέγεται ανελλιπώς από το 1974.

Επίσης, ένα από τα παλαιότερα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ο Τάσος Νεράντζης, ο οποίος εκλέγεται και εκείνος – αν και όχι σε κάθε αναμέτρηση – από το 1974, όντας ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε αναλυτικά:

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

  • Ανεξάρτητοι βουλευτές

Στη συνέχεια θα δείτε ποιοι είναι οι αντάρτες. Εκείνοι που αποφάσισαν να σηκώσουν τη σημαία της διαφοροποίησης από τις κομματικές γραμμές και βρέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων της παράταξης, στην οποία ανήκαν.

Ορισμένοι εξ αυτών συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» με πρόεδρο το Θεόδωρο Παραστατίδη, η οποία έχει τα ίδια δικαιώματα που παρέχονται σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Δείτε αναλυτικά:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

  • Συμμετοχή σε νεολαίες

Ανάλογη ίσως κατηγορία με τη συνδικαλιστική δράση, είναι η συμμετοχή αρκετών ανδρών αλλά και γυναικών της πολιτικής ζωής σε κομματικές ή φοιτητικές νεολαίες. Στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε ότι 93 άτομα δραστηριοποιήθηκαν από αρκετά μικρή ηλικία σε κομματικές οργανώσεις της...άγουρης νιότης τους. 

Δείτε αναλυτικά:

ΜΕΛΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 

  • Θητεία στο Δημόσιο

Μεταξύ άλλων, εννενηνταοκτώ βουλευτές, θήτευσαν επαγγελματικά στο Δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι (48) πολιτεύονται με τη Νέα Δημοκρατία, 15 ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, 12 στο ΠΑΣΟΚ, 10 στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 4 στο Κ.Κ.Ε., 4 στη ΔΗΜΑΡ, 4 είναι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ μόνο ένα άτομο από τη Χρυσή Αυγή έχει εργαστεί στο δημόσιο τομέα.

Δείτε αναλυτικά:

ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

  • Γόνοι πολιτικών Οικογενειών

Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή δεν θα μπορούσε περάσει απαρατήρητο. Κι αν κάποιοι λένε ότι το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά, κάποιοι άλλοι έχουν αντίθετη άποψη, θεωρώντας την πολιτική διαδοχή κατακριτέα. Έτσι, 27 βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην υπάρχουσα Βουλή είχαν ή έχουν άμεση συγγενική σχέση με πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κατά καιρούς διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Στο διάγραμμα που ακολουθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Ανδρέα Ψυχάρη, όπως θα δείτε εμφανίζονται λίγο πιο...άχρωμοι. Κι αυτό γιατί η σχέση που τους συνέδεε δεν ήταν σχέση αίματος, αλλά αγχιστείας, καθότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε βαφτίσει το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε αναλυτικά:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ

 

  • Βουλευτές ή μέλη δύο και παραπάνω κόμματων

Κι επειδή η πολιτική συνέπεια είναι κάτι που αν μη τι άλλο μπορεί να κρίνει πολλά, η τελευταία κατηγορία αναφέρεται στις πολιτικές μετοικήσεις βουλευτών. Κάποιοι, είτε λόγω συνθηκών, όπως η διάλυση ή η μετονομασία πολιτικών σχηματισμών και κάποιοι άλλοι από επιλογή βρέθηκαν σε τουλάχιστον δύο κόμματα στη διάρκεια της μέχρι τώρα πολιτικής τους σταδιοδρομίας. Δεν λείπουν βέβαια και οι ακραίες μεταβολές. Χαρακτηριστικότερη η διαδρομή του Μίμη Ανδρουλάκη από το Κ.Κ.Ε στο ΠΑΣΟΚ, του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Μητρόπουλου από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και του Χρύσανθου Λαζαρίδη από το ΚΚΕ εσωτερικού στη νέα Δημοκρατία. Το ρεκόρ αλλαγής κομματικής στέγης κατέχει ο Στάθης Παναγούλης, οποίος έχει περάσει από πέντε διαφορετικά κόμματα.

*Διευκρινίζεται ότι στη σειρά των κομμάτων που εμφανίζονται ακολούθως, δεν περιγράφεται η πολιτική διαδρομή  των βουλευτών με ακριβή σειρά, αλλά τα κόμματα στα οποία θήτευσαν στη διάρκεια της καριέρας τους.

 

Δείτε αναλυτικά:

-Άδωνις Γεωργιάδης: ΛΑ.Ο.Σ. και Ν.Δ

-Μίμης Ανδρουλάκης: Κ.Κ.Ε., ενιαίος Συνασπισμός, ΠΑΣΟΚ

-Μάκης Βορίδης: ΛΑΟΣ, Ν.Δ.

-Οδυσσέας Βουδούρης: ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά

-Γιάννης Δημαράς: Έχει εκλεγεί βουλευτής με το ΔΗΚΚΙ, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες

-Γιάννης Δραγασάκης: Βουλευτής με τον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ

-Κυριάκος Γεροντόπουλος: Πολιτική Άνοιξη, Νέα Δημοκρατία 

-Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη: Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ

-Μανώλης Γλέζος: ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ(σε συνεργασία με την ΕΔΑ), Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ

-Νικήτας Κακλαμάνης: Νέα Δημοκρατία, Πολιτική Άνοιξη

-Πάνος Καμμένος: Νέα Δημοκρατία, Ανεξάρτητοι Έλληνες

-Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά: Νέα Δημοκρατία, Ανεξάρτητοι Έλληνες

-Φώτης Κουβέλης: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ

-Τάσος Κουράκης : ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

-Γιάννης Κουράκος: Ν.Δ., Ανεξάρτητοι Έλληνες. Νέα ΜΕ.Ρ.Α.

-Παναγιώτης Κουρουμπλής: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

-Ασημίνα Ξηροτύρη: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΑΡ

-Παναγιώτης Λαφαζάνης: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

-Χρύσανθος Λαζαρίδης: ΚΚΕ εσωτερικού, Ν.Δ.

-Χρήστος Μαντάς: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ν.Δ., Δημοκρατική Συμμαχία

-Παναγιώτης Μελάς: Ν.Δ., Ανεξάρτητοι Έλληνες

-Αλέξης Μητρόπουλος: ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΡΙΖΑ

-Γιάννης Μιχελογιαννάκης: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

-Ντόρα Μπακογιάννη: Ν.Δ., Δημοκρατική Συμμαχία

-Μαρία Μπόλαρη: Κ.Κ.Ε., ΣΥΡΙΖΑ

-Νίκος Νικολόπουλος: Ν.Δ., Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος

-Γιώργος Νταβρής: Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ., Ανεξάρτητοι Έλληνες

-Βασίλης Οικονόμου: ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

-Ευγενία Ουζουνίδου: ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

-Στάθης Παναγούλης: ΠΑΣΟΚ, ΕΣΠΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΡΙΖΑ

-Γιώργος Πάντζας: ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΡΙΖΑ

-Σοφία Σακοράφα: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

-Μάριος Σαλμάς: Πολιτική Άνοιξη, Ν.Δ.

-Αντώνης Σαμαράς: Ν.Δ., Πολιτική Άνοιξη

-Νίκος Σταυρογιάννης: Ν.Δ., Νέα ΜΕ.Ρ.Α

-Τσαμπίκα Ιατρίδη: Βουλευτής με τη Ν.Δ. και τους Ανεξάρτητους Έλληνες

-Δέσποινα Χαραλαμπίδου: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ