Το ζεϊμπέκικο της Δούρου

Του Γιώργου Λαμπίρη

Η σχέση των πολιτικών με το ζεϊμπέκικο ήταν ανέκαθεν γνωστή. Σε στιγμές που εκδύονταν τον πολιτικό τους μανδύα και άφηναν πίσω τους τον πολιτικό λόγο και τη στείρα πολλές φορές αντιπαράθεση, πολλοί συνήθιζαν να φέρνουν δύο βόλτες εν είδει διονυσιακής έκστασης, σε μία προσπάθεια να αποτινάξουν ενδεχομένως και μέρος της πίεσης των ευθυνών που τους βαραίνουν.

Ανδρέας Παπανδρέου, Αντώνης Τρίτσης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Δημήτρης Τσοβόλας. Αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Πρόσφατα ο Απόστολος Γκλέτσος. Ένας κατεξοχήν 'ανδρικός' χωρός για κάποιους, το ζειμπέκικο, αποτελούσε κάποτε το άβατο της ελληνικής λαϊκής μουσικής για κάθε εκπρόσωπο του ασθενούς φύλου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το ζεϊμπέκικο και τον Βασίλη Τσιτσάνη. Τακτικός θαμώνας του καλλιτέχνη στο Χάραμα, η σχέση των δύο ανδρών ήταν ιδιαίτερα στενή. Έφτασε μάλιστα στο κατώφλι της πολιτικής συνεργασίας, όταν ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε στον συνθέτη να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Τότε ήταν που ο Τσιτσάνης του απάντησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο: "Τώρα είμαι ο Τσιτσάνης όλων των Ελλήνων, αν έρθω μαζί σου θα είμαι των μισών".

Βέβαια το άβατο είναι για να σπάει. Έτσι κι αυτό του ζεϊμπέκικου. Οι γυναίκες μπήκαν κι εκείνες με τη σειρά τους στο χορό, παρουσιάζοντας αξιόλογες επιδόσεις και πολλές φορές, χορεύοντας καλύτερα κι από πολλούς βαρείς και ασήκωτους κυρίους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε, η Μελίνα Μερκούρη.

Μία άλλη γυναίκα, αρκετά μεταγενέστερη, η Ρένα Δούρου, φορτισμένη από την πολύμηνη προεκλογική της εκστρατεία, άφησε το ρόλο της πολιτικού για λίγο στην άκρη και χόρεψε Μητροπάνο. Υπό τους ήχους της Ρόζας γιόρτασε με το δικό της τρόπο την εκλογή της στην Περιφέρεια Αττικής.

Όταν πια καθάρισε τοπίο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, έσβησαν τα φώτα στα Προπύλαια, αποσύρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά τα συγχαρητήρια και τις ομιλίες, η νέα περιφερειάρχης κατηφόρισε προς την Κοτζιά. Εκεί όπου ήταν στημένο το εκλογικό της περίπτερο.

Διασχίζοντας την Πανεπιστημίου κι ενώ φίλοι και υποστηρικτές του κόμματος έσπευδαν να τη συγχαρούν και να την αγκαλιάσουν, η ίδια αναφώνησε: "πάμε να τα πιούμε". Στην απέναντι πλευρά της Πανεπιστημίου το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, εορταστικό και λιγότερο... πολιτικό. Φίλοι της περιφερειάρχη, νέα πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ο δήμαρχος Αιγάλεω με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπίρμπας και ο Γρηγόρης Κατωπόδης που εξελέγη στον Βύρωνα αλληλοσυγχαίρονταν με τη Ρένα Δούρου.

Βέβαια, η επόμενη μέρα είναι αυτή που μετράει. Κι όταν τα φώτα σβήνουν για καλά έρχεται η στιγμή της κρίσεως. Η Ρένα Δούρου χόρεψε το δικό της ζεϊμπέκικο. Αν υποθέσουμε με βάση την ιστορία ότι ζεϊμπέικικο και πολιτική πάνε μαζί, αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν από εκείνην στην Αττική να ακολουθήσει τα σωστά βήματα. Αυτή τη φορά στον... πολιτικό της χορό.