Τούρκοι στρατιωτικοί και Θράκη στην ατζέντα του Ερντογάν στην Ελλάδα

Τούρκοι στρατιωτικοί και Θράκη στην ατζέντα του Ερντογάν στην Ελλάδα

Στοίχημα για τις διμερείς σχέσεις η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα εδώ και 65 χρόνια

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για επίσημη επίσκεψη και θα γίνει ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την χώρα εδώ και 65 χρόνια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη για επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη DW, που επικαλείται τους New York Times υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συζητηθεί η έκδοση των τούρκων στρατιωτικών που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Στο μεταξύ οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα φερόμενων μελών της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι σχεδιάζονταν επίθεση. Ανεξάρτητα όμως από αυτό o Ερντογάν θα εκτιμήσει την ευγενική χειρονομία των Ελλήνων και θα ζητήσει περισσότερα.

Σχετικά με το εάν δημιουργεί κάποια νευρικότητα η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, τόνισε ότι « αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».