Ποιες ευκολίες πληρωμής κάνει ο Τραμπ για τα F-16

Ποιες ευκολίες πληρωμής κάνει ο Τραμπ για τα F-16

Το τελικό κόστος αναμένεται να είναι κάτω από 1,1 δισ. δολάρια

Με ειδική συμφωνία και ευκολίες θα γίνουν οι πληρωμές της Ελλάδας για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» πιθανότερη λύση θεωρείται η πληρωμή του ποσού σε βάθος 10ετίας. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που έδωσε το μήνυμα για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το τελικό κόστος αναμένεται να είναι κάτω από 1,1 δισ. δολάρια.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ένα ποσό 200-300 εκατ. δολάρια ως προμήθεια για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν από το Σικάγο ζήτησε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από την πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού. Ο συγκεκριμένος γερουσιαστής για να τον βοηθήσει του έκλεισε ραντεβού με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκραμ, ο οποίος είναι πρόεδρος της πανίσχυρης υποεπιτροπής προϋπολογισμού και αποφασίζει για αυτά τα θέματα.

Αναζητείται λύση γιατί δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο στο αίτημα της Ελλάδας.

Αναμένεται και το ελληνομερικανικό λόμπι να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι όσα περιγράφονται από πηγές στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι την πιθανότητα το Κογκρέσο, που συνεδριάζει σήμερα, να εγκρίνει την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ ως «βοήθεια» προς την Ελλάδα αποκάλυψε ο Π. Καμμένος αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δωρεάν ή με καταβολή μέρους του ποσού.

Ο κ. Καμμένος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ακόμη ότι το κόστος αναβάθμισης των F-16 δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ και σχολίασε πως το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που ανέφερε στις δηλώσεις του με τον Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση του συνόλου του στόλου των αεροσκαφών.

«Αν αναβαθμιστούν όλα τα αεροσκάφη, θα πάει 2,4 δισ. εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμιστούν όλα, αλλά μέρος τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

«Εκτός και εάν, αφού με πιέζετε να σας το πω, αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο της Επιτροπής του Κογκρέσου και αποφασίσουνε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123», είπε και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό, να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει εάν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια προς την πατρίδα μας, αφήστε να μην πω τίποτα παραπάνω».