Υποψήφιος ευρωβουλευτής της… Γερμανίας ο Βαρουφάκης

Υποψήφιος ευρωβουλευτής της… Γερμανίας ο Βαρουφάκης

«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα

Τα σχέδιά του για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2019, όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.

Αν και σχολιάζει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν είναι πραγματικό κοινοβούλιο», ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως θέλει να συμμετάσχει στη Γερμανία, «για να δείξω ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό, και επίσης ότι η σημερινή γερμανική πολιτική είναι επιβλαβής για τους Γερμανούς».

Το κύριο μέρος της συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών επικεντρώνεται ωστόσο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο καλεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Σαρλ Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας de facto βέτο σε όλες τις αποφάσεις.

«Ο Μακρόν έχει κάποιες καλές ιδέες, όμως έχασε ήδη, έχει τελειώσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία» που αρνείται τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος εκτιμά πως η ενίσχυση του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές δίνει στη Γερμανία το τέλειο άλλοθι για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα. Ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Γερμανία να συνεργαστεί με τη Γαλλία προς ένα ομοσπονδιακό μοντέλο είναι η τακτική της «άδειας καρέκλας», μία μορφή «εποικοδομητικής ανυπακοής», υποστηρίζει.

Όμως η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν ενθουσίασε τον Γιάννη Βαρουφάκη. «Η ομιλία που έδωσε στην Ελλάδα ήταν αξιολύπητη. Το να έρχεται να μας πει ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση αποτελεί προσβολή, και το ότι μίλησε από εκεί [σ.σ. την Ακρόπολη] όπου αμέτρητοι δικτάτορες απευθύνθηκαν στους Έλληνες το κάνει ακόμα πιο προσβλητικό», σχολιάζει.