Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και «έκρηξη» επενδύσεων

Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και «έκρηξη» επενδύσεων

«Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη», το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ στην κυβέρνηση

«Δεν ξέρουν, δε θέλουν, δεν μπορούν, το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα, ας κάνουν επιτέλους στην άκρη». Το μήνυμα αυτό έστειλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

«Αξίζουμε καλύτερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας πως «οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε να ζούμε στη μιζέρια, στην απογοήτευση, στη διαρκή φτωχοποίηση, και να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων». Σχολίασε μάλιστα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο όραμά του για μία ευημερούσα χώρα με προκοπή και αξιοπρέπεια, που θα στηρίζει τους αδύναμους, τονίζοντας πως «η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά». Εξήγησε ακόμα ότι όταν μιλά για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη έχει στο μυαλό του ανθρώπους, και όχι τα νούμερα του ΑΕΠ.

Χαρακτήρισε προτεραιότητά του τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μία «έκρηξη» επενδύσεων, ώστε να απελευθερωθούν οι «αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού», ενώ χαρακτήρισε επίσης ως «απόλυτη προτεραιότητα» την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές.

Όσον αφορά στη φορολογία, δεσμεύθηκε για δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με σταθερό φορολογικό νόμο για μία πενταετία και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του.

Ειδικά για τα ακίνητα, προανήγγειλε αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια και απλούστερη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ακόμα για ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τήρηση των νόμων, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.

Διατυπώνοντας τις θέσεις του για το ρόλο του κράτους, τάχθηκε υπέρ ενός κράτους «λιτού και αποτελεσματικού», υποστηρίζοντας πως μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υλοποιήσει την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους». Υπογράμμισε ακόμα πως το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται, εξηγώντας πως το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος και υποσχόμενος παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.

Έκανε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά και την Παιδεία. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας».

Αναφέρθηκε εξάλλου στα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας πως τα πλεονάσματα αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθούν, και πρόσθεσε ότι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να αλλάξει. «Θα πετύχω να πείσω τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε: «Μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».