Ενοικίαση σπιτιών και προπληρωμένες κάρτες για πρόσφυγες

Ενοικίαση σπιτιών και προπληρωμένες κάρτες για πρόσφυγες

Σε ποιες περιοχές «τρέχει» το πρόγραμμα

Περισσότερες από 22.000 θέσεις φιλοξενίας με ενοικιασμένα σπίτια και καταλύματα αλλά και προπληρωμένες κάρτες εξασφαλίζει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ, το πρόγραμμα «έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές η μεταφορά και εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως και η ενίσχυση με ένα μικρό ποσό, ώστε οι οικογένειες να εξυπηρετούνται από τις τοπικές αγορές για τις ανάγκες τους και να συμβάλλουν έτσι και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Ο κ. Μπαλάφας εξήγησε πως τα συγκεκριμένα χρήματα δεν βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα του 2018, νομίζω όμως ότι και στη συνέχεια, μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά μέχρι όποιο διάστημα χρειαστεί. Δεν μπορούμε, ούτε εμείς ούτε η Ιταλία, ως χώρες υποδοχής, να αντιμετωπίσουμε το πανευρωπαϊκό προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και την αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε, ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι μια συμφωνία με ατέλειες, η οποία όμως έχει εξυπηρετήσει την Ελλάδα. Διότι έβαλε φρένο στις μεγάλες ροές που υπήρχαν μέχρι τον Μάρτιο 2016, με αποτέλεσμα να έρχονται πλέον λιγότεροι από 100 άνθρωποι καθημερινά.

«Παρακολουθούμε την αύξηση στις ροές, που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ώστε να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αύξηση των ροών, κατά καιρούς, από την Τουρκία. Μπορεί να έχει να κάνει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μπορεί να χρησιμοποιείται από την πλευρά της γείτονος χώρας ως μέσο πίεσης για τη σχέση της με την Ευρώπη. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, γιατί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, που έγινε στο Παρίσι, ξεκαθάρισε πως αφορούσε το κεντρικό και δυτικό τμήμα της Μεσογείου και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν συμμετείχε.