Τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας τόνισε ο Τσίπρας στον Ράμα

Τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας τόνισε ο Τσίπρας στον Ράμα

Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας . Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς , πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές.

Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας, ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας » πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των Δημοκρατικών Αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε και προσχώρησης της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τους Διεθνείς οργανισμούς.