Μαγνητική καταιγίδα: Αλήθεια ή e- μύθος;

Τελικά η Ελλάδα κινδυνεύει από μια μαγνητική καταιγίδα ή απλά όλα αυτά είναι ένας καταιγισμός ψευδών ειδήσεων;

Σύμφωνα με το διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει – αν αντιθέσει προς ό, τι λέγεται- από μαγνητική καταιγίδα.

Όπως εξήγησε απευθυνόμενος προς τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες, ο Ήλιος επέδειξε πράγματι έντονη δραστηριότητα πριν από αρκετές μέρες, ωστόσο δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη χώρα μας.

Υπογράμμισε ότι οι καταιγίδες αυτές δεν έχουν καμία επίπτωση για την ανθρώπινη υγεία και ακεραιότητα παρά μόνον για τους δορυφόρους.

Ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ακόμη βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών και επεσήμανε ότι η έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου δεν είχε καμμία επίπτωση για τη Γη και ειδικότερα τη χώρα μας.

Και ο ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής, χαρακτήρισε ως “σαχλαμάρες” τα περί μαγνητικής καταιγίδας, ενώ ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς έκανε λόγο για “παρεξήγηση”.

Ο κ.Μουσάς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους πόλους της Γης και γι’ αυτό είναι προστατευμένη, ενώ τόνισε πως ο ήλιος βρίσκεται σταδιακά στην καθοδική πορεία του κύκλου του, εκτιμώντας πως ακόμα και αν αργότερα σημειωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο να επηρεάσουν τη χώρα.