Τράπεζα για DNA ρινόκερου στη Βρετανία

Μια νέα βάση δεδομένων DNA από  όλα τα κέρατα ρινόκερου δημιουργείται από τους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η κλοπή και το παράνομο εμπόριο.Οι ειδικοί του βρετανικού Τμήματος καταπολέμησης των εγκλημάτων κατά της άγριας φύσης συλλέγουν τράπεζα του DNA  των κεράτων όλων των ρινόκερων  που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Τμήματος, ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν τη λαθροθηρία και το λαθρεμπόριο κεράτων. “Το παράνομο εμπόριο απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, είναι μία από τις έξι προτεραιότητες της μονάδας καταπολέμησης του εγκλήματος άγριας ζωής  και, στο πλαίσιο αυτό, η υπ 'αριθμόν ένα προτεραιότητα για μας είναι το παράνομο εμπόριο κεράτων ρινόκερου», λέει ο επικεφαλής της μονάδα , Nevin Hunte

Μια τέτοια τράπεζα DNA θα συμβάλει στην επίτευξη της καταδίκης των λαθρεμπόρων στα πλαίσια σχετικών ποινικών υποθέσεων.

Το κέρατο του ρινόκερου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας και είναι  περιζήτητο. Αυτό οδηγεί σε μαζική λαθροθηρία των παχύδερμων και, στην Αφρική, ο λευκός ρινόκερος έχει αρχίζει να απειλείται με εξαφάνιση.