Το εργατικό δυναμικό “λιώνει” λόγω κλιματικής αλλαγής

Αύξηση θερμοκρασίας και της υγρασίας, ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κλίμα έχουν οδηγήσει στη μείωση του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως κατά 10% τις τελευταίες 6 δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (ΝΟΑΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ποσοστό των εργαζομένων που θα αδυνατεί να δουλέψει λόγω υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να είναι διπλάσιο το 2050.

Επίσης, αυξημένες είναι και οι τιμές της απόλυτης υγρασίας στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς σε σχέση με τον κρύο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που συνέλεξαν από το στρατό και τις βιομηχανίες για να αξιολογήσουν και τα επίπεδα στρες που προκαλεί η ζέστη στους εργαζομένους.

Τις θερμές περιόδους με μεγάλη υγρασία η ικανότητα των ανθρώπων για δουλειά πέφτει στο 90%. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μελλοντικά, η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα μειώσει την ικανότητα για δουλειά ακόμα περισσότερο, στο 80%.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες λόγω κλιματικής αλλαγής, η εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως αναμένεται να καταστεί σχεδόν αδύνατη.