Μέλισσες στα δέντρα για να μην τα φάνε όλα οι ελέφαντες!

Με το βούισμα και το τσίμπημα τους διώχνουν τους ελέφαντες που κατασπαράζουν τα δέντρα

Τα δέντρα marulas (μαρούλα) είναι μια αγαπημένη λιχουδιά των ελεφάντων της νότιας Αφρικής. Τα μεγαλόσωμα ζώα λατρεύουν να κατασπαράζουν τα δέντρα αυτά, κυριολεκτικά ολόκληρα: τρώνε τα πάντα από τον φλοιό του δέντρου μέχει τα φύλλα και φυσικά τα φρούτα του!

Οι ειδικοί στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, στη Νότια Αφρική, θέτουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προστασίας των δέντρων αυτών από τους ελέφαντες που, λόγω του όγκου τους, μπορούν να «καθαρίσουν» ολόκληρες εκτάσεις με τα δέντρα αυτά σε λίγες μόνον μέρες. Έτσι, κρέμασαν από τα δέντρα αυτά κυψέλες μελισσών.

Όπως αναφέρει η Μισέλ Χένλεϋ,συνιδρυτρια της ΜΚΟ Elephants Alive, που εργάζεται στο πρόγραμμα, στους ελέφαντες δεν αρέσει το βούισμα ή το τσίμπημα της μέλισσας. Έχει ήδη παρατηρηθεί από μελέτες πως οι ελέφαντες αποφεύγουν τα δέντρα με μελίσσια.

Οι ντόπιοι πληθυσμοί υποστηρίζουν το πρόγραμμα καθώς η εκμετέλλευση των δέντρων αυτών είναι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους.

Το πείραμα που εφαρμόζεται στο δέντρο Marula έχει ήδη δοκιμαστεί από αγρότες σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως η Μποτσουάνα,η Μοζαμβίκη,η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Κένυα, και, ως πιλοτικό πρόγραμμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας.