Πάρτε μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον.

Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί.

Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

«Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη»
Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 6 – 15 Μαΐου 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2014 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», και η HELMEPA συντονίζει για 3η χρονιά φέτος στη χώρα μας αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Οι καθαρισμοί, εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της συλλογής των απορριμμάτων, έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ευρύτερη εικόνα του προβλήματος.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει το σεβασμό του προς το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, καθαρίζοντας μια κοντινή παραλία, όχθη ποταμού ή λίμνης, τμήμα του βυθού, δάσος, πάρκο ή μέρος όπου υπάρχουν σκουπίδια στις γειτονιές.

Φέτος, οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα μεταξύ 6 και 15 Μαΐου.

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας του Facebook

Δηλώστε συμμετοχή στη HELMEPA