Τσιμέντο και μαρσαρίσματα “πνίγουν” την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση των μεγάλων ελληνικών πόλεων αναφορικά με το ποσοστό αστικού πρασίνου που διαθέτουν αλλά και την ηχορύπανση, είναι απογοητευτική.

Χαρακτηριστικά, η μέση κάλυψη σε πράσινο των ελληνικών μεγαλοπούλεων σήμερα είναι για την Αθήνα περίπου το 7% της επιφάνειάς της και για τη Θεσσαλονίκη το 4-5% της επιφάνειάς της, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις,  κυμαίνονται περίπου στο 25% της έκτασης της πόλης. 

Όσον αφορά την ηχορύπανση σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, η αναλογία του πληθυσμού που εκτίθεται σε μη αποδεκτά όρια θορύβου είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Ο θόρυβος που παράγεται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, σύμφωνα με μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενοχλεί το 20-25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. 

Για την Ελλάδα, η οδική κίνηση αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ηχορύπανσης  για τον αστικό πληθυσμό, με κυριότερο το θόρυβο από την κίνηση μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων,

Τα στοιχεία προέρχονται από  εργασία του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σεραφείμ Πολύζου, τα οποία περιλαμβάνονται στο τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ με τίτλο «Αστική Ανάπτυξη».