Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη τον Ιανουάριο

Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο 2004 BL86, θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις 26 Ιανουαρίου. Ο αστεροειδής έχει μήκος μισού χιλιομέτρου αλλά οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Γη.

Το πέρασμα του είναι το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027. Τότε ο επίσης μεγάλος αστεροειδής 1999 ΑΝ10 αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας.

Στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη στις 26 Ιανουαρίου, ο 2004 BL86 θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή 3 φορές η απόσταση της Σελήνης. Ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να ξαναπλησιάσει τη Γη μέσα στα επόμενα 200 χρόνια.

Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να μελετήσουν τη διέλευση του αστεροειδούς για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον ίδιο και γενικότερα γι' αυτά τα ουράνια σώματα, που αποτελούν δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας.

Ο διαμέτρου 550 μέτρων αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2004 από ένα αμερικανικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό και αναμένεται, όταν πλησιάσει και άλλο τη Γη, να είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο ακόμη και από τους ερασιτέχνες αστρονόμους με τα μικρά τηλεσκόπια τους.