Ο άνθρωπος είναι που έφερε καύσωνες και καταποντισμούς

Για ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας που σάρωσε την Αυστραλία το 2013, υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος. Σύμφωνα με επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS), τα ακραία κλιματικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Την έκθεση έχουν συντάξει 92 επιστήμονες από 14 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν 16 ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το 2013.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε την εμφάνιση αυτών των φαινομένων. Αυτό που προσπαθούν τώρα οι επιστήμονες, είναι να προσδιορίσουν ποσοτικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρότι αυτό είναι δύσκολο ακόμη και με τη χρήση των σημερινών τεχνολογικών μέσων.

Με βάση την διαθέσιμη τεχνολογία, είναι πολύ ευκολότερος ο συσχετισμός του φαινομένου του καύσωνα με την ανθρώπινη παρέμβαση από τον συσχετισμό άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι τροπικές καταιγίδες, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις και για αυτά.

Το 2013 ήταν ο θερμότερος χρόνος που έχει καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα στην Αυστραλία και, όπως προκύπτει από τις μελέτες, η συχνότητα εμφάνισης του καύσωνα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το 1984 εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι τρεις τελευταίοι χειμώνες ήταν ασυνήθιστα ξηροί και το 2013 ήταν το έτος με την μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί από το 1895.