Όλα τα μυρμήγκια του κόσμου ζυγίζουν όσο όλοι οι άνθρωποι;

"Αν ζυγίζαμε όλα τα μυρμήγκια που υπάρχουν στον κόσμο, θα είχαν ίσο βάρος με όλους τους ανθρώπους που υπάρχουν στον πλανήτη".

Αυτό τουλάχιστον είχε ισχυριστεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Edward O Wilson, και ο Γερμανός βιολόγος Bert Hoelldobler το 1994 στο βιβλίο τους "Journey To The Ants".

Οι δυο επιστήμονες είχαν βασίσει τον ισχυρισμό τους στην εκτίμηση ότι υπάρχουν στον πλανήτη μας 10.000 τρισεκατομμύρια (δηλαδή 10 τετράκις εκατομμύρια) μυρμήγκια και κάθε μυρμήγκι έχει μέσο βάρος 5 μιλιγκράμ το καθένα.

Η εκπομπή του BBC "The Wonder Of Animals", εξέτασε τον επιστημονικό αυτό ισχυρισμό. Και προέκυψαν τα εξής:

  • Ο μέσος άνθρωπος ζυγίζει 62 κιλά άλλα για να ζυγίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός των μυρμηγκιών, θα έπρεπε κάθε μυρμήγκι να ζυγίζει 60 μιλιγκράμ.
  • Υπάρχουν όμως ελάχιστα μυρμήγκια στον κόσμο που ζυγίζουν τόσο.
  • Υπάρχουν περίπου 13.000 είδη μυρμηγκιών στον κόσμο. Το μέσο βάρος όλων των ειδών δεν ξεπερνά τα 4 μιλιγκράμ.
  • Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσα μυρμήγκια υπάρχουν στον πλανήτη. Πάντως πιστεύουν ότι είναι 100 τρισεκατομμύρια και όχι 10.000 τρισεκατομμύρια.
  • Ακόμη και έτσι όμως, στον πλανήτη των 7,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το συνολικό βάρος του πληθυσμού είναι 450 δισεκατομμύρια κιλά. Ακόμη και 10.000 τρισ. μυρμήγκια να υπάρχουν, (με μέσο βάρος 4mg) το συνολικό τους βάρους δεν ξεπερνά τα 40 δισ. κιλά.

Επομένως, η δήλωση των Wilson και Hoelldobler θα μπορούσε να είναι αληθής αν η Γη είχε μικρότερο πληθυσμό.

Σύμφωνα με το BBC λοιπόν, πριν από 2.000 χρόνια, τα μυρμήγκια του πλανήτη θα ζύγιζαν συνολικά περισσότερα από όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. 

Σχετικά Tags
Γη