Καχιτιτλάν: Η λίμνη των νεκρών ψαριών

Τουλάχιστον 48 τόνοι νεκρών ψαριών εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη λίμνη Καχιτιτλάν, κοντά στη μεξικανική πόλη Γκουανταλαχάρα στο δυτικό Μεξικό, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στην κακή διαχείριση των λυμάτων ενός εργοστασίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η δημαρχία του Τλαχομούλκο, όπου βρίσκεται η λίμνη, εκτίμησε ότι η οικολογική αυτή καταστροφή ενδέχεται να συνδέεται με ένα κυκλικό φαινόμενο «εξαιτίας των μεταβολών της θερμοκρασίας και της μείωσης του οξυγόνου».

Όμως οι αρχές του κρατιδίου πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό το φαινόμενο αυτό να οφείλεται σε βιομηχανική αμέλεια, διότι είναι το τέταρτο επεισόδιο μαζικού θανάτου ψαριών φέτος.

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος του κρατιδίου Χαλίσκο έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείριση των λυμάτων πολλών εργοστασίων που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

«Το φαινόμενο είναι σοβαρό, κατά συνέπεια το αντιμετωπίζουμε και προβλέπουμε ότι θα συνεχίσουμε τις εργασίες για δύο ακόμη ημέρες», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μαγκνταλένα Ρουίς Μεχία, αρμόδια για το περιβάλλον του κρατιδίου Χαλίσκο.