Mini Winnie, ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος της Βρετανίας

Ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος της Βρετανίας ανήκει στις 29χρονη Rebecca Smith, η οποία ανέθεσε την κλωνοποίηση της αγαπημένης της Winnie σε μια νοτιοκορεατική εταιρεία. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιστό από το δέρμα της 12χρονης σκυλίτσας για να δημιουργήσουν τον κλώνο της. 

Η Winnie, ένα 12χρονο dachshund, απέκτησε τον κλώνο της με καισαρική, μέσω της διαδικασίας του "σωλήνα". Το σκυλάκι - που ονομάστηκε Mini Winnie -γεννήθηκε με καισαρική στις 30 Μαρτίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νότια Κορέα, για παρακολούθηση.

"Το λουκάνικό μου, η σκυλίτσα μου, είναι πολύ ιδιαίτερη, αλλά είναι 12 ετών και δεν πρόκειται να είναι εδώ για πάντα. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να δούμε τη μικρή Mini Winnie να... γεννιέται. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή", δήλωσε ευτυχισμένη η ιδιοκτήτριά της, στο BBC Radio 5. 

Η απίστευτη διαδικασία κλωνοποίησης και γονιμοποίησης της Winnie, με τη μέθοδο του δοκιμαστικού σωλήνα, θα δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκύλων, που θα θελήσουν να κρατήσουν για πάντα κοντά τους τα αγαπημένα τους κατοικίδια, αν και αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις επιστήμονες αντιδρούν αρνητικά σε αυτή την προοπτική.

Τώρα, η εταιρεία κλωνοποίησης Sooam Biotech ελπίζει ότι χιλιάδες Βρετανοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ρεβέκκας, παρά το τσουχτερό αντίτιμο των 60.000 λιρών.  

Όμως, ο επιστήμονας που κλωνοποίησε το 1996 τη διάσημη Ντόλυ, το πρόβατο, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για τα πιστά αποτέλεσμα που εγγυώνται οι Νοτιοκορεάτες γενετιστές.  

"Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων θα απογοητευτούν. Πολύ μεγάλο μέρος της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενός σκύλου προέρχεται από τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν. Εάν ξοδέψετε 60.000 λίρες για ένα κλωνοποιημένο σκυλί, θα του συμπεριφέρεστε διαφορετικά (άρα και αυτό θα αναπτύξει διαφορετική προσωπικότητα από το πρωτότυπο, αγαπημένο σας κατοικίδιο). Είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός" δήλωσε ο σερ Ian Wilmut.