Ακόμη λίγο καλοκαίρι: Το φθινόπωρο θα μπει τα χαράματα της Τρίτης

Για λίγες ώρες (κάτι λιγότερο από 20) το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ. Τουλάχιστον τυπικά (πολλοί παραιτηθήκαμε από τα θαλάσσια μπάνια ήδη).

Στις 5.29 τα χαράματα της 23ης Σεπτεμβρίου, θα "σημάνει" φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, σηματοδοτώντας και επίσημα την αρχή του φθινοπώρου. Αντιστοίχως στο νότιο ημισφαίριο θα καλωσορίσουν την άνοιξη.

Τις δυο ημέρες της ισημερίας που έχει κάθε έτος (φθινοπωρινή και εαρινή αντιστοίχως ημισφαιρίου) η νύκτα και η ημέρα έχουν την ίδια διάρκεια. Μετά από εκείνη τη μέρα, στο βόρειο ημισφαίριο η διάρκεια της νύχτας θα αρχίσει να μεγαλώνει μέχρι να φτάσει στο... απόγειο της, με το χειμερινό ηλιοστάσιο, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Τα φαινόμενα αυτά που σχετίζονται με τον Ήλιο είχαν από καταβολής του ανθρώπινου είδους τεράστια σημασία για τον άνθρωπο και εορτάζονταν από όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς με μεγάλες ή μικρότερες γιορτές καθώς και με ποικίλες μυθικές και θρησκευτικές σημασίες.

Παραστάσεις στο Ευγενίδειο Πλανητάριο αφιερωμένες στην ισημερία

Σήμερα το απόγευμα, το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου γιορτάζει την φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο.

Το Πλανητάριο επέλεξε τα καλύτερα βραβευμένα αποσπάσματα από όλα τα DomeFest και τα παρουσιάζει σε ένα μοναδικό ψηφιακό πανόραμα διάρκειας 40 λεπτών. Τα αποσπάσματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ψηφιακών παραγωγών για θόλους.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό στις 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.