Φάρμακα δωρεάν από το… φαρμακείο της φύσης

Είναι κοινή... σοφία των ζώων αλλά και των ανθρώπων παλαιότερων εποχών: το μεγαλύτερο, καλύτερο και δωρεάν φαρμακείο είναι η ίδια η φύση.

Τα ζώα – πολύ περισσότερο από ότι πιστεύαμε- αξιοποιούν θεραπευτικές ουσίες που βρίσκονται σε βότανα, καρπούς, φυτά κλπ. Και τώρα οι επιστήμονες αποφάσισαν να τα μιμηθούν.

Αμερικανοί ερευνητές, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", αναφέρουν ότι διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των ζώων που αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιούν από τη φύση διάφορες χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά επίσης των απογόνων τους και άλλων μελών της κοινωνίας τους.

Η σχετική λίστα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, περιλαμβάνει από τους πίθηκους (που συνεχώς μασουλάνε διάφορα θεραπευτικά βότανα) έως τις μύγες, τα μυρμήγκια, τις πεταλούδες και άλλα έντομα.

Η αξιοποίηση του φαρμακείου της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες. Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, είτε προληπτικά, πριν καν αυτή συμβεί.

Καθώς, τα φυτά παραμένουν η πιο πολλά υποσχόμενη πηγή μελλοντικών φαρμάκων, η... φαρμακολογία των ζώων μπορεί να αποβεί χρήσιμη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας νέες ιδέες στη φαρμακοβιομηχανία.