6 συσκευές-φαταούλες ενέργειας που κρύβονται σπίτι μας

Μήπως το smartphone σας καίει περισσότερο ρεύμα από το ψυγείο σας;

Πρόσφατη μελέτη του Digital Power Group έδειξε ότι η μέση κατανάλωση ενέργειας ενός iPhone είναι υψηλότερη από ένα μεσαίου μεγέθους ψυγείο!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλές συσκευές που κρύβονται μέσα στο σπίτι μας και καταβροχθίζουν ενέργεια χωρίς να το ξέρουμε.

Δείτε 6 από αυτές:

Set-Top Boxes

DVD players, τηλεόραση και άλλες συσκευές που μας προσφέρουν ψυχαγωγία καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ότι νομίζετε. Τα ρολόγια τους που είναι αναμμένα λειτουργούν χάριν σε ένα mini-computer που έχουν ενσωματωμένο. Η λύση: κλείστε τις συσκευές εντελώς όταν δεν τις χρησιμοποιείτε (όχι στο stand by).

Βεντιλατέρ διάχυσης θερμότητας

Διαχέει τη θερμότητα σε κάθε δωμάτιο ωστόσο έχει υψηλότατη κατανάλωση ενέργειας. Ενδεικτικά, το 12% της ενεργειακής κατανάλωσης του μέσου νοικοκυριού στις ΗΠΑ οφείλεται σε αυτή τη συσκευή.

Φορτιστές μπαταρίας

Καθημερινά χρησιμοποιούμε δεκάδες συσκευές με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες: κινητά, ηλεκτρικά εργαλεία κλπ

Φούρνοι μικροκυμάτων

Καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όχι όταν λειτουργούν, αλλά όταν απλώς... κάθονται.

Μια μελέτη του Appliance Standards Awareness Project έδειξε ότι χρησιμοποιούμε το φουρνάκι μόλις 70 ώρες το χρόνο. Όμως τις υπόλοιπες 8.690 ώρες του χρόνου, η συσκευή είναι ένα ενεργειακό βαμπίρ που τρώει ενέργεια για να έχει αναμμένο ρολογάκι και άλλα κουμπιά στο καντράν του.

Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών

Μόλις τελειώσετε εσείς ή τα παιδιά σας το παιχνίδι, σβήστε τη αμέσως. Αν δεν την αφήνετε ανοικτή μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες του ρεύματος έως 100 ευρώ το χρόνο.

Αντλία πισίνας

Η αντλία "τραβά" το 70% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που κάνει μια πισίνα.

Πλέον κυκλοφορούν ενεργειακά φιλικές αντλίες που μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.000 ευρώ το χρόνο από το λογαριασμό.