Οι θρησκείες… πρασινίζουν!

Μια εκκλησία στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας αποφάσισε να ξεκινήσει μια... σταυροφορία προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να γίνει πιο... πράσινη.

Έτσι, προκειμένου να εξασφαλίζει το ρεύμα που χρειάζεται για τις λειτουργίες έχει τοποθετήσει στην κορυφή της 24 ηλιακά πάνελ σε σχήμα σταυρού, αντικαθιστώντας με αυτά τον κλασικό σταυρό των εκκλησιών.

Όμως, όλο και περισσότερες θρησκείες τείνουν να... πρασινίσουν. Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε το έναυσμα μιλώντας για το χρέος του πιστού να προστατεύει το περιβάλλον και τη φύση.

Από τις πρώτες αναφορές που έκανε ο Ποντίφικας όταν εξελέγη ήταν αυτή για το περιβάλλον.

Ήδη από την εποχή του Βενέδικτου, το Βατικανό άρχισε να αντικαθιστά φωτοβολταϊκά στις στέγες του για να βοηθήσει στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Και η Εκκλησία της Αγγλίας έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά 42% μέχρι το 2020 και κατά 80% το 2050 τις εκπομπές ρύπων από τις εκκλησίες της.

The Church of England says it aims to cut its carbon emissions by 42 percent by 2020 and 80 percent by 2050 across widely varying energy use in 16,000 buildings, but it is an exception.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν οι θρησκείες πετύχουν το στόχο τους αυτό θα είναι σημαντικό λόγω του μεγάλου αριθμού των πιστών που υπάρχουν στον κόσμο αλλά και λόγω της επιρροής τους στους πιστούς.

Αρκετοί θρησκευτικοί ηγέτες πάντως παραμένουν απρόθυμοι να εμπλακούν σε τέτοια "κηρύγματα" καθώς υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ του πληθυσμού των ανθρώπων που πιστεύουν.