Παγίδες στην κουζίνα – Πώς θα μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος

Μέσα στην κουζίνα μας κρύβονται ίσως οι μεγαλύτερες παγίδες για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Γιατί οι συσκευές που συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού είναι από τις πλέον ενεργοβόρες κάθε νοικοκυριού. Ειδικά αν δεν τις χρησιμοποιούμε σωστά.

Έρευνα της οργάνωσης Appliances Direct, ανέδειξε τις συνήθειες εκείνες που εκτοξεύουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες όμως μπορούμε να κρατήσουμε την κατανάλωση ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βραστήρας

Ένας στους 2 καταναλωτές βράζουν πολύ περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται όταν χρησιμοποιούν το βραστήρα. Βεβαιωθείτε πως έχετε αγοράσει βραστήρα ο οποίος λειτουργεί με λίγο νερό. Δώστε προσοχή στην ένδειξη ελάχιστης πληρότητας στο βραστήρα.

Πολλοί βραστήρες απαιτούν περισσότερο νερό, για να λειτουργήσουν και έτσι σπαταλάμε νερό, ενέργεια, χρήματα.

Πλυντήριο πιάτων

Περίπου το 20% των καταναλωτών (1 στους 5) χρησιμοποιεί το πλυντήριο πιάτων, ενώ δεν είναι γεμάτο. Τα πλυντήρια πιάτων μπαίνουν σε λειτουργία, όταν είναι εντελώς γεμάτα, αλλά όχι υπερφορτωμένα. Τα προγράμματα eco, ή εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 20% της ενέργειας, που καταναλώνουμε, σε ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας το βασικό πρόγραμμα πλύσης.

Επενδύοντας σε ένα ενεργειακά οικονομικό πλυντήριο πιάτων εξοικονομείτε από 45 ως 100 ευρώ, το χρόνο.

Ψυγείο - Καταψύκτης

Το ψυγείο και ο καταψύκτης πρέπει να λειτουργεί όταν είναι γεμάτο τουλάχιστον κατά τα 3/4. Έτσι ψύχουμε τρόφιμα και όχι τον αέρα, μέσα στις συσκευές.

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, στην έρευνα, δεν ψάχνουν τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, όταν αγοράζουν οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή απέχει πάρα πολύ, από μια όμοια μη αποδοτική. Για παράδειγμα, ένας αποδοτικός ενεργειακά ψυγειοκαταψύκτης καταναλώνει 25 ευρώ το χρόνο όμοιος μη ενεργειακά αποδοτικός μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 125 ευρώ.