Επιτόκιο – φωτιά για τις καθυστερημένες εισφορές στο ΙΚΑ

Να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τις προαπαιτούμενες δράσεις του Σεπτεμβρίου επιδιώκει η κυβέρνηση, και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας “τρέχει” για να σχεδιάσει τη μεταφορά της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, αλλά και να ενισχύσει συνολικά την ικανότητα συλλογής εσόδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται πως η μεταφορά της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποτελεί δράση-ορόσημο για τη δόση του τετάρτου τριμήνου, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί και ο σχεδιασμός για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση συγκροτήθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ομάδα Εργασίας για τη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για την ενίσχυση της ικανότητας συλλογής εσόδων των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Επικεφαλής μάλιστα της επιτροπής ανέλαβε ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κ. Παπαθανασίου.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι η εξέταση των καθυστερούμενων οφειλών των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, η αξιολόγηση της ικανότητας είσπραξης των οφειλόμενων και ο προσδιορισμός των οφειλών που είναι δυνατόν να εισπραχθούν προκειμένου να μεταφερθούν στον νέο εισπρακτικό φορέα.

Ακόμη, η επιτροπή έχει επιφορτιστεί με το έργο της ανάπτυξης πλαισίου συντονισμού και ενοποίησης καθυστερούμενων οφειλών που προέρχονται από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τη δημιουργία αναθεωρημένου πλαισίου ποινών και επιβαρύνσεων για τις περιπτώσεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα συνδυάζει μια χρηματική ποινή με ένα επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό της αγοράς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της τρόικας, τον οποίο θα αναλάβει να εφαρμόσει η επιτροπή, από το τέλος του 2013 θα δρομολογηθεί και η κατάργηση του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών και η θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου για τη συλλογή δημόσιων εσόδων, σύμφωνου με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εκδοθούν και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, από την οποία προσδοκώνται έσοδα ύψους 795 εκατ. ευρώ.