“Οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ο “Mr. Dax”

Οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου, υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μίλερ, γνωστός και ως “Mr. Dax”, στο νέο βιβλίο του με τίτλο Showdown.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, ο Μίλερ αναλύει την θεωρία ότι “η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες” και σημειώνει ότι “η Ευρώπη δε λαμβάνεται πλέον υπ' όψιν” και “το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο”.

Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. “Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα”, παρατηρεί.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο Μίλερ και την Ελλάδα. “Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και τη Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των 'τεμπέληδων Ελλήνων', των 'ναζί Γερμανών', των 'διεφθαρμένων Ιταλών' και των 'υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα' ξεκίνησε. Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση”, υποστηρίζεται στο βιβλίο.

Ο Μίλερ υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου “φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ”, που “αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη”.

Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι Τα προγράμματα λιτότητας είναι “μια παράνοια”, σχολιάζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι ότι “τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο. Η φτώχεια των απλών ανθρώπων είναι δραματική και όχι αντάξια μιας χώρας στον πυρήνα της πλούσιας Ευρώπης. Ακόμη και ο Έλληνας πρωθυπουργός το δηλώνει καθαρά: η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Γερμανία την περίοδο της Βαϊμάρης”.

Αναφορά κάνει επίσης και στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι έχει ο ίδιος επισκεφτεί την Ελλάδα και έχει δει την δράση της. “Αυτά είναι άσχημα πράγματα που δεν τα έχω δει ούτε στο Γ' Ράιχ”, αναφέρει, ενώ στο βιβλίο του γράφει σχετικά: “Οι Έλληνες όχι μόνο επινόησαν τη Δημοκρατία, αλλά την αγαπούν ακόμη και σήμερα. Γι' αυτό και είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ειδικά σε αυτή τη χώρα συμβαίνει μια τόσο δραματική εξέλιξη στο αντιδημοκρατικό πολιτικό άκρο”.

Απορρίπτει πάντως τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη. “Αντιθέτως, το ευρώ έχει εξελιχθεί σε εχθρό της Ευρώπης”, καταλήγει και προτείνει τη διατήρησή του, αλλά και την παράλληλη κυκλοφορία των εθνικών νομισμάτων, η αξία των οποίων θα διαμορφώνεται ελεύθερα έναντι του ευρώ, μαζί με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Υποδομών, το οποίο θα συμμετέχει σε όλα τα ενεργειακά σχέδια των μεγάλων εταιρειών, με στόχο τις επενδύσεις και την ενεργειακή αλλαγή.