Διασφαλισμένη η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα χρηματοδοτείται διαρκώς με ρευστότητα και για όσο διάστημα χρειαστεί έχει παράσχει το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της αντιμετώπισης των δευτερογενών επιπτώσεων που προκαλεί η κυπριακή κρίση.

"Υπάρχει η απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως οχυρωμένο από θέμα ρευστότητας", τόνισε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε ερώτηση του news.gr αναφορικά με τους κινδύνους μείωσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από ενδεχόμενο κύμα αναλήψεων. "Το Ευρωσύστημα θα παράσχει την όποια στήριξη απαιτηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο στέλεχος επανέλαβε τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα και ότι το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση.

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί ότι θα ανακοπεί το κύμα επιστροφής καταθέσεων που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο 2012 έως και σήμερα οπότε έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες 17 δισ. ευρώ περίπου, τόνισε πως δεν θεωρεί πως θα υπάρξει καμία επίπτωση.

Ωστόσο, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος εκτιμούσε μιλώντας στο news.gr ότι μέχρι να καταλαγιάσει το θέμα ενδεχομένως να υπάρξει μικρή πίεση στις εγχώριες τράπεζες , η οποία όμως θα σταθεροποιηθεί άμεσα ειδικά εάν επαναπατρισθούν τα 1,5 δισ. ευρώ των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στην Κύπρο.