Γραπτές εγγυήσεις από την Αθήνα ζητά το EuroWorking Group!

Ανταλλαγή απόψεων με "εποικοδομητικό τρόπο" για τις εξαγγελίες Τσίπρα, με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών

«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα (έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά), όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΥΠΟΙΚ: Συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα 

Πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εξετάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.

Αισιοδοξία για "πράσινο φως" την Τετάρτη

Αισιοδοξία ότι αύριο θα «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξέφρασε από την πλευρά του Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί αύριο στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ειδικότερα, όπως εξηγούσε έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις σημερινές συζητήσεις, ορισμένα κράτη - μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη - μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.