Reuters: Η Ελλάδα δεν πήρε χριστουγεννιάτικο δώρο στο Eurogroup

“Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι”, υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος

“Η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές για τη μετριοπαθή ελάφρυνση χρέους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει – το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσής της”, αναφέρει σε ρεπορτάζ του σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που εκτίμησε πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016, και επισημαίνει πως κάποιοι άλλοι, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν άλλη άποψη, καθώς στο Eurogroup αναδείχθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το κατά πόσον η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι”, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως “η Ελλάδα έχει κάνει πολλά” και “δεν έχουμε υπάρξει τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα”.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραψε εξάλλου τις χθεσινές συζητήσεις ως “άχρηστες”, όσον αφορά στην πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά: “Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκάθαρα θέλει χρόνο ακόμα”, είπε στους δημοσιογράφους. “Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο και αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη, ο Σόιμπλε σχολίασε πως οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα προβλήματα της χώρας τους, ενώ αποκάλυψε πως ο Έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, του είπε πως αισθάνεται σαν να είναι στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. “Πιθανότατα βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, αλλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο δεύτερος ελέφαντας”, σχολίασε.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Schäuble: Tsakalotos told me he feels stuck btwn two elephants. He probably sees IMF as an elephant, don&#39;t know who cld be the 2nd elephnt<br>😹</p>&mdash; Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) <a href="https://twitter.com/YanniKouts/status/806167977330610176">December 6, 2016</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Schäuble: Greek leaders better stop telling Greek people that &#39;some foreigners&#39; are to blame for <a href="https://twitter.com/hashtag/Greece?src=hash">#Greece</a>&#39;s problems.</p>&mdash; Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) <a href="https://twitter.com/YanniKouts/status/806169516271091712">December 6, 2016</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>