Μείωση κατώτατου μισθού και ομαδικές απολύσεις προτείνουν οι δανειστές

Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο - Προωθείται το "γαλλικό" μοντέλο

Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο και οι δανειστές φάινεται να προωθούν στην Ελλάδα το "γαλλικό μοντέλο", τον νόμο για τα εργασιακά που πέρασε ο Ολάντ και έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους εδώ και έναν μήνα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», οι θεσμοί φαίνεται να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον κατώτατο μισθό των 568,08 ευρώ και την πλήρη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, υπέρ των εργοδοτών.

Αναλυτικά, το πακέτο προτάσεων των δανειστών προβλέπει:

- Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο, που σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

- Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης

Μεταξύ αυτών η λεγόμενη «μικροεργασία» με πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών για δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.

- Μείωση του κατώτατου μισθού και επιχειρησιακές συμβάσεις παντού

Τα γαλλικό μοντέλο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές. ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της ανατροπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι μισθοί μαζί με τα βασικά επιδόματα αφού και αυτοί αποσυνδέονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

- Σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο

Όπως αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες, μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας αλλά και απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.