Τέλος η πρώτη αξιολόγηση: Θα πάρουμε άμεσα 11 δισ.

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο της απόφασης

Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν για το Eurogroup που επικαλείται το Bloomberg.

Από τη δόση συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, και 7,2 δισ. ευρώ για δοθούν απευθείας σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Τα 3,8 δισ. ευρώ πάντως που αφορούν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις ανάλογα με την ικανότητα της χώρας να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Για το χρέος το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του. Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA) θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (με βάση το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ότι αφορά τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.