“Μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο”

Τι αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παραδέχθηκαν Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, αναφορικά με τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών μεταξύ άλλων των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του Ταμείου της Βουλής, συνολικού ύψους σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ.

“Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι και τόσο δραματική όσο πέρυσι”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Αλλά όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο”.

Ένας άλλος αξιωματούχος επεσήμανε πως το επιτόκιο για τα ποσά που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν στο 3,7% κατά μέσο όρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, και είναι αντίστοιχο και για το πρώτο μισό του 2016, “καλύτερο απ' όσα θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες”.

Άλλος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: “Έχουν υπάρξει δυσκολίες από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μη χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις καθυστερούμενες πληρωμές αν χρειαστεί”.

Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως πέρα από τα αποθεματικά οργανισμών που δεν έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με repos.