“Τζαρτζαρίσματα” από τους δανειστές, “κολλάει” η συμφωνία

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις

Νέα αντιπρόταση σχετικά με το αφορολόγητο όριο κατέθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επισπεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας.

Για το λόγο αυτό, μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές, υπήρξε και νέα συνάντηση στις 6.30 το απόγευμα, προκειμένου, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, “να τελειώνουμε”. Ωστόσο, και η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να επέλθει συμφωνία, ενώ μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και οι πιέσεις των θεσμών για μείωσή του την οποία δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο ποσό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας με τη δήλωση αυτή το στίγμα της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "δεν το κλείσαμε", αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή.

Αρμόδιες πηγές αποδίδοντας το κλίμα της σημερινής συνάντησης ανέφεραν ότι έγιναν "τζαρτζαρίσματα" ενώ απέδιδαν στην πλευρά των δανειστών απαιτήσεις για δραστική μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, στο φορολογικό δεν υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία των στελεχών υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρότασή της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, αλλά επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων έχει ως εξής:

Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).