Έρχεται (;) η Βελκουλέσκου με τέσσερις “εντολές”

Εκτός απροόπτου φτάνει σήμερα στην Αθήνα η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλεια Βελκουλέσκου, την ώρα που οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και ESΜ βρίσκονται από χθες στην πρωτεύουσα για τις πρώτες "ικανοποιητικές" επαφές. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA , Μιχάλη Ιγνατίου, η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναμένεται στην Ελλάδα σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνει εδώ μέχρι τουλάχιστον τις 10 Αυγούστου.

Η κυρία Βελκουλέσκου αναμένεται να κινηθέι βάσει των τεσσάτων εντολών που ανακοίνωσε χθες σε συνένετευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ , προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα:

- Πρώτον, "ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους"

- Δεύτερον, διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

- Τρίτον, ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος και

- Τέταρτον, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. 

Ήδη από εχθές, τετάρτη, άρχισαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με στόχο αμφότερων να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο, η άφιξη της σκληρής Βελκουλέκσου ίσως δυσκολέψει τις επαφές με την ελληνική πλευρά καθώς φημίζεται για την άτεγκτη στάση της. Επίσης, το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι αρκετά σκληρότερο από τις απαιτήσεις των υπολοίπων θεσμών και αφορά σημαντικές μειώσεις στο συνταξιοδοτικό, παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, νέα φοροεπιδρομή και μισθολογικές αλλαγές

Τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

Ο τελικός σκοπός - κυρίως της Αθήνας- είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και αν υπάρξει συμφωνία έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια, έγκριση από θεσμούς κλπ), προκειμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου (ημερομηνία αποπληρωμής στην ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ).