Επιτρεπόμενες συναλλαγές: Τι μπορείτε να κάνετε στις τράπεζες

Έως την Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα ATM των τραπεζών, υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Τα χρήματα στα ATM επαρκούν έως το βράδυ της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, συνέχισε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια των καταθέσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Στο μεταξύ υπήρξαν σκέψεις για την επιβολή πλαφόν έως 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη στο ποσό που μπορεί να μεταφέρει ένας Ελληνας πολίτης σε μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό, υπάρχουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, λόγω νομικών προβλημάτων η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιελήφθη τελικώς στη νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες και η οποία παρατείνει την ειδική τραπεζική αργία για ακόμα τρεις εργάσιμες ημέρες. Ετσι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους, που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων, να λάβουν –μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν– επιπλέον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους. Ποσό 120 θα μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού.

Τι μπορείτε να κάνετε στις τράπεζες

Πέραν των όσων ισχύουν με βάση τις προηγούμενες νομοθετικές πράξεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με την τραπεζική αργία, από την Πέμπτη 9 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, δύναται να πραγματοποιούνται από τα τραπεζικά καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό και οι ακόλουθες πράξεις:

-Η μετατροπή σε ευρώ ποσού σύνταξης που καταβάλλεται σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά  αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η εφάπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ. Απαιτείται αίτηση του δικαιούχου.

-Η εκ νέου εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο που δεν είναι κάτοχος κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ).

-Η εκ νέου εφάπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους δικαιούχους των παρακάτω επιδομάτων – παροχών από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ): τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, και βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων.

-Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες.

-Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).

-Έκδοση κωδικών web banking.

-Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.

-Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν:

-Επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια

-Εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).