“Δίνουν τελεσίγραφο την Παρασκευή στον Τσίπρα για capital controls”

Ένα σχέδιο “έκτακτης ανάγκης” για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει και προετοιμασία για επιβολή capital controls, επεξεργάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όμως πρώτα θέλουν να δώσουν μία “τελευταία ευκαιρία” για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αν αυτό δε συμβεί, τότε το σχέδιο περιλαμβάνει προετοιμασία για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Βάσει του σχεδίου, οι τράπεζες θα πρέπει να μείνουν κλειστές για κάποιες μέρες. Μετά την επαναλειτουργία τους, θα μπορούσαν να τεθούν περιορισμοί στις καθημερινές αναλήψεις από ΑΤΜ και στις ηλεκτρονικές πληρωμές, προκειμένου να αποφευχθεί το bank run και η μαζική εκροή καταθέσεων, όπως έγινε το 2013 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει έναν ειδικό νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει τους περιορισμούς αυτούς, με δεδομένο ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει η ελευθερία των οικονομικών συναλλαγών. Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να απομονώσουν την Ελλάδα από το ευρωσύστημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από τον Αλέξη Τσίπρα να περάσει τη νομοθεσία αυτή την ερχόμενη Παρασκευή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, που θα ακολουθήσει το Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ακόμα ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα εκτάκτου ανάγκης.